Slimme vierkante meters

Het creëren van fans

In de serie ‘Slimme vierkante meters’ proberen we te ontdekken wat nu het geheim is van een succesvol winkelschap. De reis ging langs de Deventer Borstelwinkel. Daar bleek dat goede storytelling en een hyper specialistische winkel echt recht van bestaan heeft in een wereld die ogenschijnlijk gedomineerd wordt door online retail.

 We zijn supernieuwsgierig hoe dat werkt voor een retailer van een heel ander soort: Martin Binnendijk, franchisenemer van een drukbezochte Jumbo supermarkt. Hij vertelt wat volgens hem het allerbelangrijkste is om te doen met je vierkante meters: het maken van fans.

 De Borstelwinkel liet ons zien dat je op slechts 25 vierkante meter met een goed verhaal achter een winkel relevant en succesvol kunt zijn. Met maar liefst 1900 vierkante meter en ongeveer 200 man personeel, maakt je op een andere manier het verschil. Hoe zit dat dan?

Martin laat weten dat het tegenwoordig lastiger lijkt om klanten te binden aan jouw winkel. Een aantal jaar geleden kwam een consument vaak bij één vaste supermarkt winkelen, nu is het meer vechten voor aandacht. Martin legt uit dat zijn consumenten altijd aan het vergelijken zijn: sneller, spannender, duurzamer, maar vooral makkelijker willen winkelen. Gemak is het toverwoord!

 

 

Het geheim het succes van Martins winkel zit in wat hij noemt: Het creëren van ‘fans’. Fans zijn een trouwe groep klanten die niet meer naar een andere supermarkt wil. Om dit te bereiken wil Martin alles wat gedoe is vooral vermijden. Gemak voor zijn klanten creëert hij door het belang in te zien van de kleine dingen, hierbij speelt de vriendelijkheid van zijn personeel een grote rol.

Wees beschikbaar, kom beloftes na, doe niet moeilijk, geef fouten toe en zet dat stapje extra. Denk aan een bos bloemen meegeven bij een verjaardag of de winkelkarren waar je geen muntje voor nodig hebt. Is er een incomplete bestelling? Dan springt er iemand op de fiets om hem toch klaar te maken.

Martin kan niet vaak genoeg benadrukken dat het investeren in klantvriendelijkheid binnen een winkel echt het verschil kan maken. “Want met vriendelijk en dienstbaar personeel kun je klanten juist vasthouden.” Van een vriendelijke begroeting van de vulploeg tot aan de een glimlach bij de kassa, daar zit de bijzonderheid. Het zijn dingen die misschien niet zo opvallen, maar wel degelijk verschil maken.

Meer blogs:

Thomas Swart, Sr. Product Designer bij REGGS

Meet Thomas Swart, Sr. Product DesignerVertel eens iets over jezelf... Hi! Ik ben Thomas Swart, Senior Product...

Slimme vierkante meters – De specialist die raakt

Iedere keer als ik op weg ben naar de supermarkt kom ik langs dat winkeltje met een etalage vol borstels en bezems....

Slimme vierkante meters – Geef een consument reden om voor jou om te lopen

Wat is er toch aan de hand in de winkelstraat? Aan de ene kant wint de grote retailer aan vierkante meters, ruimte op...