Slimme vierkante meters – De specialist die raakt

Iedere keer als ik op weg ben naar de supermarkt kom ik langs dat winkeltje met een etalage vol borstels en bezems. Datzelfde winkeltje roept vaak een aantal vraagtekens bij mij op. Normaal loop ik de winkel voorbij, maar vandaag stapte ik naar binnen.

Iedere keer als ik op weg ben naar de supermarkt kom ik langs dat winkeltje met een etalage vol borstels en bezems. Datzelfde winkeltje roept vaak een aantal vraagtekens bij mij op. Normaal loop ik de winkel voorbij, maar vandaag stapte ik naar binnen

Als ik de deur door ga zie ik een walhalla aan borstels en bezems. Honderden liggen, staan en zweven er rond op pak hem beet 25 vierkante meter. Ik hoor twee klanten aandachtig luisteren naar een mevrouw die vol passie verteld over een speciale champignon borstel, dé oplossing voor het dilemma van de twee. De mevrouw heet Mirjam, de eigenaresse van een unieke speciaalzaak in Nederland: de Deventer borstelwinkel.

Ik voel mij op mijn gemak in de winkel, Mirjam heeft geen haast en neemt alle tijd voor mij en mijn vragen. Het lijkt alsof er in de winkel een bepaalde rust over iedereen neerdaalt, wat een verademing is in een tijd waar alles steeds maar sneller gaat. Ondertussen kijk ik aandachtig rond en wordt mijn nieuwsgierigheid als maar groter. Het voelt alsof ik in een tijdmachine ben gestapt naar het jaar 1860. Ik vraag mij af hoe de winkel ooit is ontstaan maar voorál hoe de winkel al zo lang kan bestaan, tussen het online geweld. Voor Mirjam is dat aanleiding om te vertellen.

Aandachtig luister ik naar het verhaal achter de borstelwinkel. Veel ondernemers zullen jaloers zijn op een winkel die al zo lang meedraait in een snel veranderende wereld. Volgens Mirjam is het niet de snelheid van deze tijd, maar het gemoedelijke van de winkel wat het ‘m doet. De borstelwinkel heeft zelfs een eigen museum, vol oude foto’s en borstels. Dat maakt haar een specialist met een verhaal en maakt je bezoek een beleving op zichzelf.

Het ondernemerschap en de passie die Mirjam heeft voor haar borstels en bezems is wat deze winkel zo boeiend maakt. Het lijkt erop dat het niet zo zeer gaat om de vierkante meters, maar het gaat veel meer om wie daar staat en wat er gebeurt. Mirjam ademt de winkel en doet haar ding, je kunt niet anders dan haar ondernemerschap bewonderen. Dát is wat mij raakt en waarom ik de volgende keer weer omloop, onderweg naar de supermarkt.

 

Bekijk meer blogs & news