Retail is dead! Long live retail

Voor alles is een oplossing, al is dat niet altijd wat je zelf voor ogen hebt.

“Even langs de winkel” is, wat ons betreft, nog lang niet dood, maar disruptie om de macht der gewoonte te doorbreken is cruciaal.

“Retail is dead, long live retail!” Online retail haalt de traditionele winkel om de hoek in met een snelheid waar zelfs Max Verstappen van moet dromen. De leegstand in winkelgebieden stijgt hard en COVID-19 heeft dit alleen maar verder aangejaagd. De economische vooruitzichten zijn niet goed en voor retail is consumentenvertrouwen nodig.

“Even langs de winkel” is, wat ons betreft, nog lang niet dood, maar disruptie om de macht der gewoonte te doorbreken is cruciaal. Zo creëer je ruimte voor verandering . Voor alles is een oplossing, al is dat niet altijd wat je zelf voor ogen hebt.

Vroeger ging je voor uitgebreid advies en oriëntatie naar de lokale specialist. Nu is online oriënteren hot en ultiem gemak wordt de nieuwe standaard. Daarnaast winkels worden steeds digitaler, maar hiervoor is al snel een hele ommezwaai in het schap nodig. Hoe creëer je deze ruimte voor verandering? De ingrediënten voor deze disruptieve veranderingen zijn als je het Reggies vraagt ondernemerschap, creativiteit en UpThinking.

UpThinking is een creatief proces waarbij je een grote droom zo klein mogelijk en toegankelijk maakt en zo lang mogelijk je oordeel uitstelt. Het proces in de winkelomgeving kent drie pijlers: Disrupt, Inform & Retain. Hieronder een illustratie van het proces, in een later artikel gaan we hier dieper op in.

UpThinking in retail

Op moment van schrijven werken meerdere Reggies samen met een aantal opdrachtgevers aan in-store retailconcepten om consumenten te verbinden aan verschillende categorieën. Deze processen beginnen altijd met grondig onderzoek, heel veel cijfers en insights en het analyseren van succesvolle en minder succesvolle cases uit de praktijk. Niet verassend, maar wel opvallend, is het compleet integreren van de online en offline winkelervaring, waarbij alles draait om de persoonlijke connectie die de product intrinsieke waarde overstijgt. Omnichannel experience is key!

 

De pandemie heeft niet alleen veel invloed op retail en consumenten, maar ook op projecten zoals deze; internationale brainstorm- en werksessies via Zoom zijn een klein avontuur op zichzelf. Het was een avontuur waar we uiteindelijk effectief en bovenal duurzaam resultaat konden boeken, omdat de vertegenwoordiging van 4 landen in een brainstorm aan kon schuiven zonder vlieguren en jetlags.

 

Niet verrassend, maar wel opvallend, is het verweven van de online en offline beleving voor de consument, waarbij alles draait om de persoonlijke connectie die de product intrinsieke niveau overstijgt. Sinds de start van de pandemie begint de reis van een consument nog duidelijker thuis, waarbij gemak centraal staat. De verbinding van een retailer met de consument wordt gemaakt wanneer er ruimte is voor inspiratie en informatie met alle zintuigen kan worden opgenomen, het liefst met een specialist, idealiter het merk, als afzender. We hebben verschillende concepten ontwikkeld waarmee de retailer morgen aan de slag kan: Van technisch toegankelijk en direct uitvoerbaar tot ambitieus, vooruitstrevend en inspirerend.

 

Voor nu zijn deze concepten nog in ontwikkeling en niet klaar voor publicatie, daarom alvast vier retailers die indruk op ons maken. Te beginnen met Polette!

Polette

Polette verkoopt brillen, direct uit de fabriek zonder tussenpersoon. Dat is op zichzelf vrij bijzonder, maar hun omnichannel retail concept is pas echt bijzonder. In de winkel laat je gratis een oogmeting doen, dat duurt nog geen minuut. Vervolgens zoek je in de winkel een model uit en scan je de QR-code via je telefoon met de website van Polette. Daar bestel je met je ‘recept’ van de oogmeting je bril en zo’n 10 werkdagen later zit de bril op je neus!

Beeld: Polette

Sowieso is de brillenmarkt aardig in ontwikkeling. Zo heeft concurrent Ace & Tate een geavanceerde online brillenpaskamer en heeft Charlie Temple next-day delivery.

Ultiem gemak: 7-eleven

Bron: YouTube

De gigant 7-Eleven klinkt misschien niet als de meest technologisch vooruitstrevende supermarkt, maar in Azië zijn ze verder dan je denkt. Recent heeft keten twee onbemande X-Store’s geopend in Seoul en Taiwan die de term gemak naar een compleet nieuw niveau hebben getild. Van gezichtsherkenning om te betalen tot een slimme assistent en van magnetrons met scanners tot vriendelijke robots, de 7-Eleven X-Store heeft het allemaal.

AR/VR shopping: Footlocker

De zwart-wit gestreepte sneakerwinkel Footlocker heeft een AR app en geolocatie gebruikt om een soort speurtocht op te zetten in Los Angeles. Sneaker liefhebbers gingen op zoek naar de locatie waar zij eerder dan anderen de Nike LeBron 16 King Court Purple konden kopen. De schoenen waren uitverkocht in twee uur!

Beeld: FirstBorn

Experience-based shopping: Nike Soho

Met maarliefst 5 verdiepingen in een van de meest gevierde winkelgebieden in de wereld, SoHo New York, heeft Nike voor sportfanaten een walhalla neergezet. Met een basketball veld, digitale score schermen, een voetbalveld, een hardloopband met gigantisch scherm en een ‘shoe-bar’ waar je je eigen Nike’s kan customizen, touchscreens op zo ongeveer elke muur en coaches die je helpen met het kopen van de juiste producten heeft Nike SoHo het allemaal. Wat ons betreft zet Nike echt de toon op beleving gedreven retail. Wow!

Bron: Youtube

Meer blogs:

Frisse Blik – De podcast

Meer dan 20 jaar geleden werd een jonge bankier, wiens carrière hem voor de wind ging, vanuit Nederland in een totaal...

Pleidooi voor een frisse blik

In 1930 werkte Noah McVicker samen met zijn broer Cleo bij een zeepfabriek aan de ontwikkeling van behangreiniger. In...

Retail is dead! Long live retail

“Even langs de winkel” is, wat ons betreft, nog lang niet dood, maar disruptie om de macht der gewoonte te doorbreken...