Healthy Fire - Quayton

Hoe maak je veilig en duurzaam koken toegankelijk voor mensen met een laag inkomen in Ethiopië?

De uitdaging

Hoe zorg je ervoor dat mensen op een goedkope manier kunnen koken met minder schadelijke stoffen?

In Ethiopië zijn er ongeveer 60 miljoen mensen die koken op een open vuur, koeienmest of houtskool. Dit zorgt jaarlijks voor 60.000 doden en bij 5 miljoen mensen, vooral vrouwen en kinderen, voor gezondheidsklachten aan de luchtwegen. Daarnaast wordt er jaarlijks 290 vierkante kilometer bos gekapt voor de productie van houtskool in Ethiopië. 

Met 120 miljoen inwoners in 2025 in het vooruitzicht voor Ethiopië is een duurzame oplossing hard nodig.

Duurzame lokale productie in Ethiopië

Na het eerste werkende prototype van een super efficiënt kookstel, moest er een schaalbaar ontwerp worden ontwikkeld dat lokaal geproduceerd zou kunnen worden. Hiervoor is veel onderzoek gedaan naar context, gebruik en lokaal beschikbare technieken. Informatie over de gebruiksduur, maximale energie output en ergonomische aspecten zijn meegenomen in het finale ontwerp.

Een super efficiënt circulair kooktoestel

Het uiteindelijke ontwerp, speciaal aangepast op de wensen en eisen van de Ethiopische markt, is een fornuis met een zeer efficiënte verbranding. Schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens het koken, zoals fijnstof en koolstof worden verminderd tot wel 95%. Daarnaast is er in samenwerking met REGGS een lokale productielijn opgezet om de fornuizen lokaal te produceren.

 

Door het gebruik van de speciale brandstof (gewonnen uit de afvalstromen uit de koffie- en houtindustrie) wordt een gesloten grondstofcyclus gecreëerd worden. Na gebruik kan de actieve kool uit de brandstof worden gebruikt voor bijvoorbeeld waterzuivering.

 

De getallen

Een super effectief fornuis die 95% minder lucht vervuilend is.

%

minder luchtvervuiling in vergelijking met traditionele kookmethoden

%

brandstofgebruik

kilo C02 bespaard per fornuis per jaar (bij 600 gram pellets per dag)

%

reductie van brandstofkosten

Let's connect!

We zijn ontzettend benieuwd naar jouw droom! Je kan ook altijd bellen of een mail sturen.

Service:

 

More cases