Overtuigen op smaak

Rebranding Bakkerij van Vessem

/ Brand strategy & design

Bakkerij Van Vessem is een ambitieuze bakkerij met 16 filialen van Hoofddorp en Amsterdam tot Haarlem en Castricum. Bakker Jos Huijbregts heeft ambacht hoog in het vaandel en is met zijn bakkerij al 113 jaar een vertrouwd gezicht in de buurt. Voor de één een lekkere dagelijkse boterham, voor de ander een brood van graan uit Groningen of gewoon een tompouce. Wat Bakkerij van Vessem bijzonder maakt? De ambitie om op een duurzame en ambachtelijke manier het smaakvolste brood te bakken.

De uitdaging

Hoe overtuig je de consument dat er echt een goede reden is om naar de bakker te gaan?

Dat klinkt vreemd, want een brood is toch per definitie natuurlijk? Niets is minder waar, want een brood wil nog wel eens gebakken worden met grondstoffen waarvan de herkomst niet duidelijk is. Ook worden er vaak smaakverbeteraars en andere toevoegingen gedaan die het product langer houdbaar en ‘lekkerder’ maken.

 

Daarnaast is het landschap van ‘brood van de bakker’ veranderd door de professionalisering en uitbreiding van het assortiment van de broodafdeling bij de supermarkt. Ook komen steeds meer alternatieven voor dat ontbijtmoment. Daarom kwam Bakker Jos kwam bij ons met helder doel: Zo veel mogelijk mensen laten genieten van het lekkerste brood, voor een eerlijke prijs . De vraag aan REGGS was dan ook: “Hoe overtuig je de consument dat er echt een hele goede reden is om naar de bakker te gaan?”

Vanuit onderzoek kwamen we tot het inzicht dat er boven al te weinig reden was voor de consument om de omweg langs de bakker mee te nemen in de winkelroutine. De creatieve sessies boden uitkomst gaven absoluut de eyeopener dat we meer dan ooit moesten overtuigen op smaak.

 

Smaakvolle producten en een smaakvolle uitstraling. Smaakvolle gesprekken en smaakvolle campagnes. Vanuit deze benadering zijn we gestart met de ontwikkeling van een nieuwe huisstijl en visuele identiteit voor de bakkerij.

Het logo van Bakkerij is een weerspiegeling van alle activiteiten in en om het ambachtelijke bedrijf. Hiervoor woord bakker veranderd naar bakkerij, het is immers een collectief van vakmensen die noeste arbeid verrichten om het smaakvolste brood te bakken. Daarnaast heeft de zon een prominente plek gekregen in het beeldmerk. De zon staat voor groei, rijzen, werken en warmte. De bakker bakt de hele dag, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.

We hebben voor een strategie gekozen waarbij we eerst de interne organisatie, zoals de bakkers en medewerkers van de winkels, de volledige aandacht kregen. Omdat we geloven dat een organisatie van binnenuit moet geloven in een nieuwe richting en zij uiteindelijk de nieuwe strategie en huisstijl uitdragen. De volgende stap was de externe strategie en de gehele visuele identiteit. Hierin werden onder andere het interieur, de website en signing aangepakt en compleet in een nieuw jasje gestoken.

Daarnaast zijn duurzame verpakkingen ontwikkeld voor de bakkerij, waarvan sommige zelfs bij het compost kunnen. Om alle elementen samen te introduceren zijn er verschillende consumentencampagnes gelanceerd.

 

Gedurende het proces van de gehele herpositionering waren alle stakeholders nauw betrokken:

Ready to make your idea work?

We’d love to get to know you! Whether for work inquiries or just to say hello, feel free to call, send an email or simply leave us a message.