Akvo - Mobile Lab Series

Eenvoudig bodem-, lucht- en waterkwaliteit meten met mobiele sensoren, overal ter wereld.

De uitdaging

Hoe maak je bodem, lucht en water meten toegankelijk?

Elke minuut gaat er een kind dood aan een aan water gerelateerde ziekte. De Akvo foundation vond dat het tijd was voor actie. In samenwerking met SNV, SODAQ en REGGS is een serie sensoren ontwikkeld om data te verzamelen met behulp van een smartphone. De data kan vervolgens gebruikt worden om projecten te starten voor slimme landbouw, watermanagement en energiebesparingen.

Een pragmatische aanpak

Het doel van het project was een betaalbare oplossing bieden voor een complexe uitdaging. Om de kosten laag te houden is gekozen voor een aluminium extrusieonderdeel die kan voor alle sensoren. Daarnaast worden onderdelen hergebruikt binnen de productfamilie. Gevoelige elektronische componenten worden gegoten in kunststof om ze te kunnen gebruiken in erbarmelijke omstandigheden.

Een mobiel lab verbonden met “The Internet of Things”

Het uiteindelijke ontwerp is een serie van mobiele meetapparatuur die de kwaliteit van water, lucht en grond kan meten in ontwikkelingslanden. De apparatuur werkt met een door REGGS ontwikkelde IoT sensor die wereldwijd inzetbaar is voor alle benodigde toepassingen.

Wanneer de sensor in het water wordt geplaatst meet een smartphone automatisch de waterkwaliteit en upload het resultaat naar een online dashboard. Door dit proces wordt het testen niet alleen veel goedkoper, maar is het tevens schaalbaar. Hierdoor worden metingen accurater en sneller, wat sneller ingrijpen en gerichtere oplossingen bevordert.

 

De getallen

Een mobiel lab die gebruik maakt van de kracht van smartphones.

typen sensoren ontwikkeld met minimaal gebruik van materialen.

seconden nodig om waarden meten en versturen naar de dataserver

Let's connect!

We zijn ontzettend benieuwd naar jouw droom! Je kan ook altijd bellen of een mail sturen.

Service:

 

More cases