Pleidooi voor een frisse blik

Door Elisabeth van der Spek

In 1930 werkte Noah McVicker samen met zijn broer Cleo bij een zeepfabriek aan de ontwikkeling van behangreiniger. In die tijd zorgden de open haarden waar mensen hun huizen mee verwarmden voor roet op het behang. Met water was het er niet af te poetsen aangezien het behang van papier was.  Met de kleimassa die Noah en Cleo hadden ontwikkeld kon je het roet moeiteloos verwijderen.

Live-size Play-Doh Chevy Orlando – Chevrolet / Londen 9 maart 2011

Hun product raakte snel uit de gratie door de komst van het vinylbehang, maar voordat de broers zonder werk kwamen te zitten bedacht een schoonzus van Noah, die lerares was, dat ze met de kinderen van de pasta hele mooie creaties zou kunnen maken.

De McVickers maakten een switch in de productie en voegde kleuren aan de klei toe. Zelf hadden de broers het nieuwe product de naam Kutol’s Rainbow Modelling Compound gegeven, maar een neef kwam met de naam Play – Dough wat afgekort werd naar Play-Doh en de rest is geschiedenis. 

Er zijn meer voorbeelden waar een ogenschijnlijke mislukking met een frisse blik omgezet werd naar een succesvol product of innovatie, wel zijn ze een uitzondering op de regel. Waarom zijn wij van nature niet goed in het kijken met een frisse blik, terwijl deze tijd om enorme veerkracht en een permanent frisse blik vraagt?

Campbell’s Soup – Andy Warhol Sotherby’s London   –   Copyright  AFP

Ons brein is ‘gebouwd’ om verandering te weerstaan. Onze hersenen zijn geëvolueerd om gedrag te automatiseren in de hersenstam zodat we er verder niet over na hoeven te denken, Dat vergroot de overlevingskans. Pas als ons brein de noodzaak voelt om te veranderen, bijvoorbeeld door een levensbedreigende situatie of sterk lijden, zijn we geneigd daadwerkelijk te veranderen. Maar die bedreiging ervaren we echt alleen bij rampen, alleen heeft het brein de neiging de lijdensdruk te verlagen zodat we de noodzaak om te veranderen niet langer ervaren. Hoe zit dat dan in die fantastische brainstormsessies waar de meest briljante gedachten loskomen? Ach, denk voor het antwoord op die vraag maar aan een week later. Hoe vaak is het zo dat al die prachtige concepten een stille dood zijn gestorven wanneer bij de doorpresentatie aan de raad van bestuur de leden met hun kritische blik het kind met het badwater weg kieperen.  

Als we juist ook in het tijdsgewricht waarin we leven die veranderkracht nodig hebben is er dan altijd een creatieve ‘bliss’ nodig om het brein veranderbereid te krijgen of kunnen we ons brein toch verleiden tot een spontante frisse blik? De sleutel tot veranderbereidheid ligt in je te verwonderen en te vertragen. Hierdoor ontstaat er ruimte om je gewoontes en patronen met kleine stappen te veranderen. Ik heb verder nog 3 tips die komen van meesters in veranderbereidheid, kunstenaars.

De frisse blik zet je open en haalt je weg bij vooroordelen en vooringenomenheid. Ik ben ervan overtuigd dat de frisse blik schaars goed aan het worden is, terwijl we er zo verdraaid veel aan hebben. Mocht je brein na aanleiding van dit artikel gaan borrelen en heb je nog vragen over hoe je een frisse blik bij jezelf of in je organisatie voor elkaar krijgt?

Ik hoop dat je dan het gesprek met iemand aanknoopt over dit onderwerp of digitaal op mij afstapt.

Elisabeth van der Spek, Apeldoorn 4 november 2020

1. Verwonder je over het onder-gewone

“Question your teaspoons” – Georges Perec

Het Garbage Can Model is anders dan andere modellen voor besluitvorming, omdat de lineaire koppeling van probleem naar oplossing wordt losgelaten. Door deze ‘stromen’ onafhankelijk van elkaar in de Garbage Can (de uiteindelijke beslissing) te gooien, kunnen problemen, oplossingen, stakeholders en kansen naast elkaar staan en verbonden worden. Zo denk je niet in problemen of oplossingen, maar geef je jezelf de kans om alles een keer om te gooien.

Bron: Pinterest 

2. De verrassing van de vervreemding

“All the fun is locking horns with impossibilities”          

– Claes Oldenburg

 

Verplaats daar waar je mee bezig bent naar een totaal andere locatie in een totaal andere categorie en kijk er eerlijk naar. Wat zie je dan?

Bron: nodisparenalartista/claes-oldenburg

3. De kunst van het weglaten

Others have seen what is and asked WHY? I’ve seen what could be and asked WHY NOT?”              

– Picasso

 

Probeer hetgeen je wil of moet veranderen uit te kleden tot de essentie. Pel laag voor laag af tot het minimum en bouw het dan opnieuw op.

Meer blogs:

Sanne Angenent, Senior Designer bij REGGS

Meet Sanne Angenent, Senior DesignerVertel eens iets over jezelf... Ik ben Sanne en ik heb ontzettend veel zin om aan...

Asiye Koca, Content Creator bij REGGS

Meet Asiye Koca, Content CreatorVertel eens iets over jezelf... Hey! Mijn naam is Asiye Koca. Ik werk bij REGGS als...

Slimme vierkante meters – het creëren van fans

In de serie ‘Slimme vierkante meters’ proberen we te ontdekken wat nu het geheim is van een succesvol winkelschap. De...