Hoe creëer je ruimte in je hoofd om creatief te blijven?

Tools to order chaos! Hoe houd je je gedachten helder en organiseer je chaos in complexe situaties?

In tijden van crisis is creativiteit broodnodig, soms zelfs van levensbelang! Je brein wordt gedwongen anders te kijken naar dingen, je gaat opzoek naar alternatieven en neemt meer risico. Van veel ondernemers en medewerkers wordt juist nu creativiteit en flexibiliteit gevraagd om hun business draaiende te houden. Het belangrijkste wat je moet doen is je brein openzetten en de boel een beetje anders durven te bekijken. In deze blogs delen wij tips en tricks om thuis creatief én veerkrachtig te blijven!

Met deze drie tools plaats je alle informatie in het juiste perspectief, creëer je structuur en geef je prioriteit. Als je rust en structuur hebt georganiseerd in je gedachten heb je een betere basis voor creativiteit, bijvoorbeeld in een brainstorm.

 

3 effectieve denkmodellen

1. Gooi de boel om: Garbage Can Model

Het Garbage Can Model is anders dan andere modellen voor besluitvorming, omdat de lineaire koppeling van probleem naar oplossing wordt losgelaten. Door deze ‘stromen’ onafhankelijk van elkaar in de Garbage Can (de uiteindelijke beslissing) te gooien, kunnen problemen, oplossingen, stakeholders en kansen naast elkaar staan en verbonden worden. Zo denk je niet in problemen of oplossingen, maar geef je jezelf de kans om alles een keer om te gooien.

2. Maak onderscheid tussen dringend en belangrijk: Prioriteiten stellen met het Eisenhower model.

“Dringende zaken zijn zelden belangrijk. Belangrijke zaken zijn zelden dringend.” Een bekende uit spraak van generaal Dwight Eisenhower voordat hij president van de VS werd.

Zo ga je aan de slag:

Elke taak, gedachte of idee die bij je opkomt kan je prioriteit geven (of juist niet) door het stellen van twee vragen:

  1. Kan deze taak wachten of moet het zo snel mogelijk (vandaag) gebeuren?
  2. Is het enorm belangrijk en moet je het zelf doen of is het niet belangrijk en noodzakelijk om het zelf te doen?

In het schema kan je vervolgens je uitkomst zien:

  1. Dringend en belangrijk: Gelijk doen vandaag!
  2. Dringend en niet belangrijk: Delegeer het! Het is niet noodzakelijk om het zelf op te pakken.
  3. Niet dringend, wel belangrijk: Plan het later in, zodat je het niet vergeet en pak het dan zelf op.
  4. Niet belangrijk en niet dringend: Schrap het van je lijst. Deze taak of idee is voor nu niet nodig.

3. Durf fouten te maken en zet je zintuigen optimaal in: Low hanging fruit kan je direct plukken.

Ook zonder model kan je orde creëren in een chaos van informatie. Het is altijd belangrijk om tegen jezelf te zeggen dat je fouten mag maken. In je ‘fouten’ zit vaak veel goeds, probeer ze daarom te evalueren en kijk waarom ze niet het gewenste resultaat opleverden. Misschien zit daar juist dat pareltje van een idee!

Luister en denk echt mee, probeer je in een ander te verplaatsen en probeer zo veel mogelijk uit te zoomen. Zo krijg je een beter beeld van een situatie en uiteindelijk betere oplossingen. Probeer te kijken naar wat je nog niet ziet, wat ken je nog niet? Waar kan je nog heen als merk? Wat als… Hier vult je brein nog niet je idee aan met gewoontes en herkenning. Succes!

Bekijk meer blogs & news