Frisse Blik - de podcast

Door Elisabeth van der Spek

Meer dan 20 jaar geleden werd een jonge bankier, wiens carrière hem voor de wind ging, vanuit Nederland in een totaal onbekende omgeving geplaatst. Hij had zelf de uitdaging aanvaardt om deze buitenlandse vestiging van de bank nieuw elan te geven. Dit zag hij natuurlijk als een mooie stap op de ladder naar de top. Vol ambitie, zonder vrouw en kinderen, in den vreemde kende hij taal nog teken van de wereld waar hij in terecht gekomen was. Wat beduusd van deze tegenslag zat hij aan de oever van de Nijl. Hij keek naar het stromende water en het moet daar geweest zijn dat hij zich nog meer bewust werd van het feit dat alles stroomt en alle keuzes gevolgen hebben die je aanvaart als je lot òf je kans. Eric Traa koos voor het laatste en de rest is geschiedenis. Dit is met recht een anekdote waar de Frisse Blik vanaf spat. Het fascineert mij waarom de één wel en de ander niet met die Frisse Blik al het nieuws benadert wat voor de voeten komt.

Om het geheim van de Frisse Blik te ontrafelen lijkt het mij zinvol eerst naar het tegengestelde van deze Frisse Blik te kijken en dat is, wat mij betreft, de Oordelende Blik. Een Oordelende Blik kijkt naar jezelf en naar wat van buiten naar binnen komt. De Oordelende Blik is op zijn hoede, wil niet voor verrassingen staan. Deze blik stelt het onbekende direct in relatie tot gevoelens van angst en blijft vooral uit de buurt van het een keertje even anders doen of het experiment. Al met al blijft de Oordelende Blik dichtbij dat wat het kent en waar de uitkomst bijna voorspelbaar is. Hoe bijzonder is het dat een confrontatie met het onbekende de Frisse Blik juist aanzet tot nieuwsgierigheid en onderzoek. Ik wil hiermee absoluut niet beweren dat zij met de Frisse Blik fluitend door het leven gaan. Ook voor hen met een Frisse Blik zijn de nieuwe ervaringen spannend en kunnen ze pijnlijk of negatief zijn. Maar iets in deze blik zorgt ervoor dat de drang sterker is om op dat wat onbekend is af te stappen in plaats van het uit de weg te gaan.

Podcast gasten: Christine Boland, Kim Alderden en Eric Traa

Ik ben er wel van overtuigd: die Frisse Blik is in een wereld waar elke seconde wel iets verandert verdraaid handig, want het maakt iemand veerkrachtig en meer weersbestendig. Dus een Frisse Blik dat gun je toch iedereen? Snel luisteren dus!

Ken jij iemand waar ik langs zou kunnen gaan die echt een Frisse Blik heeft en ons nog wat tips kan geven over hoe we zelf nog frisser in het leven kunnen staan? Wij horen het graag!

Meer blogs:

Sanne Angenent, Senior Designer bij REGGS

Meet Sanne Angenent, Senior DesignerVertel eens iets over jezelf... Ik ben Sanne en ik heb ontzettend veel zin om aan...

Asiye Koca, Content Creator bij REGGS

Meet Asiye Koca, Content CreatorVertel eens iets over jezelf... Hey! Mijn naam is Asiye Koca. Ik werk bij REGGS als...

Slimme vierkante meters – het creëren van fans

In de serie ‘Slimme vierkante meters’ proberen we te ontdekken wat nu het geheim is van een succesvol winkelschap. De...