Creatief in Quarantaine:

3 tips om geïnspireerd te blijven tijdens het thuiswerken

Hoe voorkom je een thuiswerksleur?

In tijden van crisis is creativiteit broodnodig, soms zelfs van levensbelang! Je brein wordt gedwongen anders te kijken naar dingen, je gaat opzoek naar alternatieven en neemt meer risico. Van veel ondernemers en medewerkers wordt juist nu creativiteit en flexibiliteit gevraagd om hun business draaiende te houden.

Met beperking in bezetting of vanuit huis werken is dat namelijk niet altijd even makkelijk. Je mist al snel de sociale stimuli voor afleiding en inspiratie. Maar het mooie van creativiteit is wel dat het niet plaats gebonden is. Het enige wat je moet doen is je brein openzetten en de boel een beetje anders durven te bekijken. In deze wekelijkse blogs delen wij tips en tricks om thuis creatief én veerkrachtig te blijven!

In deze tweede editie: Inspiratie-hulp! Hoe blijf je uit die niet inspirerende sleur van continue thuis werken? Een groot deel van Nederland werkt thuis, dat is maar goed ook, maar dat kan funest zijn voor je inspiratie. Je hebt de hele dag dezelfde (of geen) mensen om je heen en je bent de hele dag in dezelfde omgeving dezelfde omgeving. Er is natuurlijk geen formule om geïnspireerd te worden, maar anders naar dingen proberen te kijken helpt zeker! Spoiler: Het werkt niet om hele dag naar Pinterest te staren.

 

3 tips om geïnspireerd te blijven:

1. Verras

Doorbeek eens je dagelijkse routine! Pak een velletje A4 en ga eens even dromen! Met deze oefening zorg je ervoor dat je eens over iets anders, persoonlijks, nadenkt tijdens je thuiswerkdag. Wees een beetje rebels, droom groot en laat jezelf eens jezelf van een andere kant zien.

Zo ga je aan de slag: 

Je neemt een A4-papier en een stift of pen (een kwast mag natuurlijk ook). Teken bovenaan het vel een wolk en schrijf hierin jouw droom. Daarna teken je jezelf en iets wat je vandaag lekker even niet gaat doen. Tot slot teken je jezelf van een hele andere, ongekende kant. Die kant van jezelf kende je misschien zelf niet eens!

2. Vermijd

Deze tweede tip ligt wellicht voor de hand, maar dat is omdat het werkt. Afleidingsvrij werken helpt voor een betere concentratie en meer ruimte in je hoofd voor creativiteit. Een vaste planning in blokken van één uur geeft ook extra rust, waardoor er nog meer tijd is voor die ene ingeving van inspiratie.

 

Zo ga je aan de slag: 

Pak een doos en knip er twee gaten in… Nee, zo werkt het natuurlijk niet. Probeer alles wat je kan afleiden, zoals socials, kinderen en onnodige e-mail, buiten de deur te houden. Daarnaast helpt het goed om een vaste planning voor jezelf te maken. Begin bijvoorbeeld eerst met het werken aan je favoriete project ’s ochtends tot 11 uur en open daarna pas je e-mail, WhatsApp en Facebook. Die sluit je verplicht weer af om 12 uur, zodat je wel een uurtje sociaal bent geweest. Op deze manier kan je dan de rest van je dag indelen in blokken. Je hebt op deze manier ook gelijk 2 uur aan je project of klus gewerkt zonder allerlei kleine dingetjes tussendoor.

3. Verwonder

De derde tip is het belonen van jezelf in de werkpauzes die je jezelf geeft, maar dan net even anders. In plaats van uitzoomen, ga je heel diep inzoomen. Je pakt een object en gaat deze nauwkeurig bestuderen. Wat valt je allemaal op? Hoe is het in elkaar gezet? Waar is het van gemaakt?

 

Zo ga je aan de slag:

Je pakt een object uit je thuiswerkruimte (of daarbuiten). Je gaat het nu heel bewust bestuderen. Welke dingen vallen je op? Waar is het van gemaakt? Welke vorm heeft het? Waarom zou het deze vorm eigenlijk hebben? Zou ik het ergens anders voor kunnen gebruiken dan de huidige functie? Je doet dit zo’n 5 minuten. Probeer jezelf echt 5 minuten aan het werk te houden, zo forceer je je brein anders te blijven denken.

 

Meer blogs:

Sanne Angenent, Senior Designer bij REGGS

Meet Sanne Angenent, Senior DesignerVertel eens iets over jezelf... Ik ben Sanne en ik heb ontzettend veel zin om aan...

Asiye Koca, Content Creator bij REGGS

Meet Asiye Koca, Content CreatorVertel eens iets over jezelf... Hey! Mijn naam is Asiye Koca. Ik werk bij REGGS als...

Slimme vierkante meters – het creëren van fans

In de serie ‘Slimme vierkante meters’ proberen we te ontdekken wat nu het geheim is van een succesvol winkelschap. De...