Creatief in Quarantaine: Design Engineering

Hoe draagt design engineering bij aan betere omstandigheden in deze crisis?

Over de hele wereld zijn mensen op zoek naar innovatieve ideeën om problemen die zijn ontstaan als gevolg van de covid-19 pandemie. Landen zijn massaal op zoek naar oplossingen voor de naderende economische crisis, het wegnemen van de druk bij het zorgstelsel en tegelijkertijd er voor proberen te zorgen dat het leven zo normaal mogelijk door kan gaan. Design engineering is hier essentieel in en daarom in deze editie van Creatief in Quarantaine: Design Engineering.

Beademingsapparatuur

Als er gekeken wordt naar de basis functionaliteit van een beademingsapparaat is het niet een hele complexe machine. Het zijn eigenlijk geavanceerde pompen die de stroom van zuurstof en lucht regelen uit de longen van een patiënten. Daar zit ook gelijk de uitdaging: Ze moeten extreem betrouwbaar functioneren, want als ze falen kan dat zeer grote gevolgen hebben. En om dat zeker te weten is tijd nodig voor uitvoerige testen en die tijd is er nu niet. Daarom zijn het de grote technische bedrijven die zich hiermee bezighouden. Natuurlijk Philips die er alles aan doet om zijn productie capaciteit te vergroten, maar ook Dyson en zelfs Formule-1 teams werken mee om aan de vraag te voldoen. 

Dyson Ventillator

Medische hulpmiddelen voor “Base of the Pyramid” markten

Hoewel veel ontwikkelende landen de mogelijkheid hebben om productie op te schalen hebben de meeste niet die mogelijkheid. Eigenlijk zou er nooit ingeleverd mogen worden op de kwaliteit van producten met medische doeleinden, toch zou er een punt kunnen komen dat er geen andere mogelijkheid is dan het zoeken naar mogelijke zelfgemaakte alternatieven. Een instrument om te kunnen concurreren met professionele bedrijven is het open-source maken van hun uitvindingen. Wereldwijd werken er op die manier al duizenden experts en vrijwilligers samen aan mogelijke oplossingen voor medische hulpmiddelen. 

“Gui Calavanti has produced a prototype ventilator using 3D-printed parts and readily available, inexpensive material”

Met de groei van de 3D printer markt kunnen veel hobbyisten thuis prototypes maken en testen. Een goed voorbeeld hiervan is het deels 3D geprinte beademingsapparaat van een groep Ierse ondernemers en technische aangelegde mensen.

Het hele project bekijk je hier: https://techcrunch.com/2020/03/19/open-source-project-spins-up-3d-printed-ventilator-validation-prototype-in-just-one-week/

Ook de oplossingen voor de tekorten aan beschermende middelen staan niet stil. 3D geprinte gezicht maskers, laser gesneden gelaatsschermen, spatschermen voor winkels om werknemers achter de kassa te beschermen en zelfs gehele quarantaine behuizingen wordt door iedereen met technische kennis en productie capaciteit in rap tempo ontwikkeld.

Op deze pagina op Facebook staan een tal van open source initatieven: https://www.facebook.com/groups/opensourcecovid19medicalsupplies/

 

 

Niet alleen hardware is belangrijk: Software innovatie

Het zijn niet alleen de fysieke producten die helpen in de bestrijding van het virus. Software en techniek speelt in deze tijd een cruciale rol. Denk maar eens na over de mogelijkheden die er nu zijn voor mensen om op afstand met elkaar samen te blijven werken. En ook de applicaties die bedacht worden om mensen te informeren, en het inzichtelijk maken van de verspreiding. In sommige landen wordt het zelfs gebruikt voor het handhaven van de opgestelde regels. Deze tech giganten proberen te helpen met de middelen die ze hebben:

Amazon

Amazon Web Services heeft het AWS Diagnostic Development Initiative gelanceerd. Dit initiatief is bedoeld om mensen te ondersteunen die zich inspannen om het virus te bestrijden en om een betere samenwerking tussen organisaties die op dezelfde manier werken te bevorderen. De focus van AWS ligt op diagnostiek. Nauwkeurige detectie en testen van het virus versnelt de behandeling en beheersing en verkort uiteindelijk de crisis.

Intel en BGI Genomics

Het Pandemic Leadership-team van Intel, dat al meer dan 15 jaar bestaat maakt gebruik van AI technology en high performance computing om de analyse van genome kenmerken van het COVID-19 virus te versnellen. Ook heeft het bedrijf robots ingezet in Chinese ziekenhuizen om artsen en verpleegkundigen van zieke patiënten te scheiden door apparatuur en benodigdheden te vervoeren.

Google

Google werkt samen met de Amerikaanse regering aan de ontwikkeling van een website die specifiek is bedoeld voor onderwijs en bronnen over COVID-19 in het hele land. Informatie over COVID-19 wordt voortdurend uitgezonden op Google-producten zoals Google Search Engine, Maps en YouTube. Het heeft een ongelooflijke impact gehad op het binnen de eerste 24 uur verkrijgen van informatie met miljoenen kijkers. Google haalt ook verkeerde informatie uit haar bronnen, waaronder een strikt beleid voor advertenties, video en andere media.

Meer blogs:

Sanne Angenent, Senior Designer bij REGGS

Meet Sanne Angenent, Senior DesignerVertel eens iets over jezelf... Ik ben Sanne en ik heb ontzettend veel zin om aan...

Asiye Koca, Content Creator bij REGGS

Meet Asiye Koca, Content CreatorVertel eens iets over jezelf... Hey! Mijn naam is Asiye Koca. Ik werk bij REGGS als...

Slimme vierkante meters – het creëren van fans

In de serie ‘Slimme vierkante meters’ proberen we te ontdekken wat nu het geheim is van een succesvol winkelschap. De...