
verbergen
Hoe creëer je een interactief speelobject dat plezier en beweging verbindt met bewustwording van energieverbruik?
Sinds midden jaren ’90 wordt er gewerkt aan vernieuwing van de Bijlmermeer; In het kader van de afronding van deze vernieuwing in de F-buurt heeft de Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuidoost besloten om de eerste BLOX speeltuin als een pilot te realiseren.
-
-
-
-
-
BLOX stimuleert jong en oud om samen te bewegen en spelen. De waarde van energie, die in een circulaire wereld veel meer is dan alleen de kWh prijs, kan door middel van BLOX in een vroeg stadium worden aangeleerd. Bewustwording op jonge leeftijd is van groot belang voor circulair denken (en handelen) in de toekomst.
-
-
Voor en door buurtbewoners
BLOX zijn tot stand gekomen door een creatief participatieproject met buurt bewoners. Op deze manier zijn buurbewoners deels project eigenaar geworden in de ontwikkeling van een nieuwe speelomgeving bij hen om de hoek.
BLOX verbindt plezier en beweging met de digitale wereld. Het belangrijkste doel van BLOX is kinderen, pubers en volwassenen en senioren te laten samenspelen, plezier voor iedereen en vitaliteit door beweging door aanwezigheid van spelaanleiding, uitnodiging en competitie.

verbergen
Energie opwekken
door te bewegen
door te bewegen
Het interactieve speelobject bestaat uit verschillende onderdelen. De BLOX input elementen genereren energie door beweging. De output elementen zetten de opgewekte energie om in spelvormen. BLOX vervult daarmee een educatieve rol en brengt de digitale wereld naar het publieke domein.
Daarnaast zorgt de architectonische vormgeving van de BLOX elementen voor een positieve impact op de uitstraling van de wijk.
Energie opwekken
door te bewegen
door te bewegen
BLOX kunnen tevens voor een indirecte bewustwording zorgen ten aanzien van het verbruik van energie. Dit sluit aan bij de gezamenlijke ambitie van de betrokken partijen om de BLOX speeltuin duurzaam te ontwikkelen, geïnspireerd op het principe van eco-effectief ontwikkelen (Cradle-to-Cradle denken).
Blox is ontwikkeld in samenwerking met bewoners van de F-buurt, Stadsdeel Zuidoost, Ymere, Stichting DOEN en Spereco.
